Турция взема мерки срещу евентуални атентати: Външно

09.01.2015 | 22:23
Турция взема мерки срещу евентуални атентати: Външно

Терористични атаки са възможни във всяка страна и Турция взема и ще продължи да взема мерки, каза Мевлут Чавушоглу, министър на външните работи, запитан дали страната е изправена пред ситуация, като тази от нападението срещу Charlie Hebdo в Париж.

„Трябва да сме готови срещу всякакви нападения отвътре и отвън срещу нашата страна“, каза Чавушоглу.

Той направи изявлението на пресконференция след заключителното заседание на 7 посланическа конференция в Анкара, цитиран от Хюриет.

Не е възможно според него да се прогнозира къде и кога може да бъде извършен терористичен акт, добави турският външен министър.

Според него страната отдавна е жертва на тероризма и в момента се опитва да разреши проблемите, свързани с кюрската работническа партия ПКК, поставена извън закона.

„Турция осъжда всякакви терористични действия“, каза Чавушоглу.

Анкара ще работи с други страни в борбата с тероризма.

По време на форума Чавушоглу изрази решимостта на страната да продължи интеграцията си европейските институции, въпреки погрешната представа на ЕС.

„Виждаме погрешния подход на нашите европейски приятели към Турция, основан на предразсъдъци, които водят до нечестни практики. Като отхвърляме тесногръдия подход, ние работим по стъпките, които ще ни помогнат да постигнем европейско членство“, каза външният министър на 5 януари.

Турският външен министър проведе среща с ген.-директор на UNESCO Ирина Бокова, която говори на форума.