Вулканът в Индонезия изригна три пъти за няколко часа

Изхвърли кула от пепел на 5 км в небето

06.06.2024 | 09:20 Редактор: Толя Стоянова
Вулканът в Индонезия изригна три пъти за няколко часа

Три пъти изригна вулканът в източната част на Индонезия, като изхвърли кула от пепел на 5 км в небето и лава на фона на светкавици, съобщи Геоложката агенция.

Вулканът Ибу, разположен на остров Халмахера в провинция Северна Малуку, изригва в четвъртък сутринта малко след 1:00 ч. (16:00 ч. по Гринуич) и след това отново в 7:46 ч. и 8:11 ч. Първото изригване е изхвърлило кула от пепел на повече от 5000 м над върха. Второто изригване е продължило около две минути и е предизвикало колона от пепел, която "е наблюдавана на около 1 000 м над върха", казва в изявление ръководителят на геоложката агенция Мухамад Вафид.

Агенцията посъветва жителите и туристите да не навлизат в зоната на изключване между 4 и 7 км от кратера на Ибу и да носят покривала за очите и устата, когато са на открито.

Последните изригвания не доведоха до нови заповеди за евакуация и нямаше незабавни съобщения за жертви или щети в Халмахера, където живеят около 700 000 души.

Ибу е един от най-активните вулкани в Индонезия, който миналата година е изригнал повече от 21 000 пъти. Той остава на най-високото ниво на тревога в четиристепенната система, предаде БГНЕС.

Индонезия, огромна архипелажна държава, изпитва честа сеизмична и вулканична активност поради разположението си на тихоокеанския "огнен пръстен". През април планината Руанг в провинция Северно Сулавеси изригна повече от половин дузина пъти, което принуди хиляди жители на близките острови да се евакуират.

Снимка: БГНЕС