Наводненията в Германия блокираха пътища и жп линии, очакват се още дъждове

Влаковете се движат с големи закъснения, а в някои отсечки са отменени

06.06.2024 | 09:05 Редактор: Толя Стоянова
Наводненията в Германия блокираха пътища и жп линии, очакват се още дъждове

Ситуацията в наводнените райони на Южна Германия остава сложна. Придошлите реки бавно се оттичат след обилните валежи. Метеоролозите очакват и днес силен дъжд в някои части на Бавария.

Шестима души загинаха при наводненията в южните германски провинции Баден-Вюртемберг и Бавария. Вчера беше открито тялото на 79-годишна жена в Бавария, а в съседната провинция Баден-Вюртемберг все още се издирва 22-годишен пожарникар, който в неделя потъна със спасителна лодка.

Заради наводненията непроходими остават пътища и железопътни линии. Влаковете се движат с големи закъснения, а в някои отсечки са отменени. Службите в засегнатите провинции предупреждават за нови валежи, особено по поречието на Дунав.

"Въпреки че нивото на реките пада, все още е рано да се успокоим", заяви говорителят на гражданска защита в Пасау, където се сливат три реки - Дунав, Ин и Илц.

Заради огромното количество вода има опасения, че някои диги могат да се скъсат. Покачват се и подпочвените води. Приливната вълна на Дунав достигна Братислава, където е обявена най-висока степен на предупреждение. Улици край реката са наводнени. Плаването по Дунав е преустановено, предаде БНР.

Снимка: БГНЕС