Тежка суша предстои в Бразилия след големите наводнения

Изменението на климата е направило това два пъти по-вероятно

06.06.2024 | 08:13 Редактор: Беатрис Младжова
Тежка суша предстои в Бразилия след големите наводнения

Очаква се в някои части на Бразилия да настане тежка суша след проливните дъждове, които предизвикаха големите наводнения, предаде АФП. 

Бразилия беше засегната от поредица екстремни метеорологични явления, като последното от тях беше наводнението в щата Рио Гранде до Сул, което се случва веднъж на века и при което загинаха 172 души. Министърът на околната среда Марина Силва заяви, че наводненията се дължат на комбинация от природни явления като Ел Ниньо и изменението на климата - двойно бедствие, което се наблюдава и на други места.

"Същото се случва и в Пантанал, и в Амазонка", каза тя, визирайки екстремните климатични условия в една от най-големите тропически влажни зони в света и най-голямата тропическа гора.

Ссевероизточната част на Каатинга - уникален и биоразнообразен полусух биом - "вече преживява моменти на тежка суша, а в случая с Рио Гранде до Сул ще има тежка суша". Бързо проучване, направено от световни учени след наводненията в Рио Гранде до Сул, установи, че изменението на климата е направило събитието два пъти по-вероятно, като Ел Ниньо е изиграл също толкова голяма роля за катастрофата, предаде БГНЕС.

В момента Ел Ниньо, който променя моделите на валежите по света, правейки някои райони по-податливи на проливни дъждове или суша, отслабва. След кратък неутрален период се очаква Ла Нина, която може да доведе до засушаване в някои части на Латинска Америка, да се завърне.

Снимка: БГНЕС