СЗО потвърди първи смъртен случай на човек с птичи грип H5N2

Пациентът е починал на 24 април

06.06.2024 | 07:10 Редактор: Тодор Петров
СЗО потвърди първи смъртен случай на човек с птичи грип H5N2

В Мексико е починал човек след заразяване с H5N2 вариант на птичия грип. Това е първият потвърден в световен мащаб случай, потвърди Световната здравна организация.

Пациентът е починал на 24 април, след като е развил треска, задух, диария и гадене, "не е бил изложен на контакт с домашни птици или други животни" и е имал "множество основни заболявания", заяви СЗО, предаде АФП.

Мексиканските здравни власти съобщиха на здравния орган на ООН за потвърдения случай на заразяване на човек с вируса на 23 май, след като 59-годишен мъж беше откаран в болница в Мексико сити.

СЗО заяви, че случаят е "първият лабораторно потвърден случай на заразяване на човек с грипен вирус A(H5N2), за който се съобщава в световен мащаб".

Източникът на излагане на вируса е неизвестен, заяви СЗО, въпреки че в страната са регистрирани случаи на H5N2 при домашни птици. Според здравния орган на ООН случаите на H5N2 са засегнали домашни птици в щата Мичоакан през март, като други огнища са установени в щата Мексико, пише БГНЕС.

Поясниха, че установяването на връзка между случая при човека и заразяването на домашните птици засега е невъзможно, като оцени риска за хората като "нисък".

Снимка: БГНЕС