Израел подготвя нова атака: Унищожаването на "Хамас" е фундаментална цел

Повишават се опасенията, че още по-широкомащабен конфликт ще обхване Близкия изток

05.06.2024 | 19:29 Редактор: Вяра Димова

Израел се подготвя за нова военна операция срещу групировката "Хизбула", след като приключи операцията в Газа срещу "Хамас". Това потвърди израелското правителство. А в очакване на отговорите на "Хамас" и Израел за мирния план, предложен от Белия дом, израелските въоръжени сили започнаха нова военна кампания в централната част на Ивицата Газа.

Бенямин Нетаняху направи обиколка на северната държавна граница с Ливан и потвърди, че Израел е готов за решителни действия срещу групировката "Хизбула". 

"Който и да си мисли, че може да ни посегне, както и че ние ще стоим и просто ще наблюдаваме безучастно, прави голяма грешка. Ние сме подготвени за много решителни действия на север. По един или друг начин ще възстановим сигурността на север", обяви той.

Подкрепяната от Иран групировка и Израел си разменят удари от месеци. При атака с дронове и ракети в Израел избухнаха мащабни горски пожари. А в последните часове пред американското посолство в Бейрут избухна престрелка - съобщава се, че стрелецът е елиминиран от охраната.

Всичко това повишава опасенията, че още по-широкомащабен конфликт ще обхване Близкия изток. А в централната  част на  Газа самолетите на израелските сили са нанесли нови удари по военни обекти на "Хамас", а сухопътните войски са действали целенасочено с указания от разузнаването едновременно над и под земята. Съобщава се за десетки загинали палестинци

"Важно е да се разбере, че "Хамас" е заплаха за Израел, но "Хамас" е още по-голяма заплаха за живота на хората в Газа. Те направиха живота на хората там  нещастен", каза говорителят на израелското правителство Дейвид Менсър.

Унищожаването на "Хамас" е фундаментална цел, и дори и да бъде постигнато споразумението за примирие, то ще бъде временно, посочи още говорителят на израелското правителство.

Вижте повече в репортажа.

Снимка: БГНЕС