fallback

50% от украинците: Зеленски не изпълни обещанието си да донесе мир с Русия

Едва 18% са на мнение, че е реализирал предизборните си думи, сочи проучване на КМИС

05.06.2024 | 15:28 Автор: Вяра Димова

50% от украинците са убедени, че президентът Володимир Зеленски не е изпълнил нито едно или малка част от предизборните си обещания, основното от които беше да донесе мир с Русия, пише "Украинская правда", като се позовава на проучване на Киевския международен институт по социология (КМИС), проведено в периода 16-22 май.

"18% от анкетираните отговарят, че Зеленски е изпълнил повечето или всичките си обещания (от които 5% казват, че всички обещания са изпълнени, а 50% вярват, че той е изпълнил малцинство или нито едно от обещанията (от които 25% смятат, че не е изпълнил нито едно обещание)", докладват социолозите.

Сред тези, които смятат, че президентът не е изпълнил всичките си обещания, 50% от анкетираните обясняват това с наличието на нечестни, корумпирани хора в екипа на президента. На следващо място, с приблизително същия резултат - (26-32%), са обяснения като липса на компетентни хора в екипа му, руската инвазия, собствена неопитност и влияние на олигарси.

Други 9-14% от респондентите посочват личната корупция на Зеленски, влиянието на други страни, отслабването на ситуацията от опозицията и нереалистичния характер на обещанията като причини за неизпълнение.

Изпълнителният директор на КМИС Антон Грушецки отбелязва, че в допълнителните отворени въпроси респондентите най-често си спомнят обещания като прекратяване на войната в Донбас, борба с корупцията и подобряване на благосъстоянието на населението. Той смята, че тези неща вероятно са изиграли важна роля, когато респондентите оценяват изпълнението на предизборните обещания от Зеленски, пише "Фокус".

Снимка: БГНЕС

fallback
Още от Свят
fallback