Удар по Тръмп: Байдън затвори границата с Мексико заради мигрантите

Американският президент представи нов план за справяне с нелегалните мигранти

05.06.2024 | 13:45 Редактор: Тодор Петров

Американският президент Джо Байдън представи нов план за справяне с нелегалните мигранти по границата с Мексико. Той включва затваряне на пътя на бежанците от Латинска Америка, чийто брой достига до 2500 на ден.

Въпреки политиката си през последните години и в условията на започналата предизборна кампания, американският президент изненадващо обяви, че затваря границата с Мексико. 

"Тези действия ще ни помогнат да овладеем границата и да върнем контрола. Четири месеца продължиха дискусиите на моя екип с демократите и републиканците. И стигнахме до категоричното решение за този план, който е най-силният от години. След това републиканците, не всичките от тях, се оттеглиха. Защо? Защото Доналд Тръмп така им каза", обясни Байдън.

Новите правила предвиждат мигрантите, заловени да преминават нелегално южната граница на Щатите, да бъдат депортирани обратно в Мексико. Мярка, която до голяма степен отговаря на заявката на Доналд Тръмп..

Планът на Байдън влиза в сила, когато нелегалните мигранти надминат 2500 дневно. А това означава незабавно, тъй като броят на хората, които влизат всекиденвно през южната граница на САЩ, е много по-голям. 

Вижте повече в репортажа.

Снимка: БГНЕС