Япония достигна критично ниски нива на раждаемост

Тя е била 1,20 през миналата година

05.06.2024 | 12:00 Редактор:
Япония достигна критично ниски нива на раждаемост
Япония достигна критично ниски нива на раждаемост

Проблемът с нивото на раждаемост в Япония се влошава и достигна критично ниски нива, съобщиха властите, цитирани от АФП.

Министерството на здравеопазването публикува данни, според които раждаемостта е била 1,20 през миналата година, което е доста под 2,1 деца на жена - необходимият брой за поддържане броя на населението. Този показател се понижи от 1,26 през 2022 г. и е осмият пореден годишен спад в страната със 124 млн. души население.

"За спадащите стойности са виновни различни фактори като икономическата нестабилност и трудностите при съчетаването на работата и отглеждането на деца", посочи служителка на здравното министерство.

Въпреки това с най-възрастното население в света след това на Монако, Япония се опитва да намери начини да насърчи бейби бума, за да предотврати задаващата се демографска криза. На 5 юни парламентът одобри промени в законите, които да осигурят по-голяма финансова подкрепа за родителите, по-добър достъп до услуги за гледане на деца и разширяване на обезщетенията за родителски отпуск.

Това е поредният опит на правителството да стимулира раждаемостта - проблем, който министър-председателят Фумио Кишида изтъкна като критичен риск за японското общество. Сред инициативите на Япония за повишаване на раждаемостта е приложение за запознанства, разработено от градската управа на Токио, което ще бъде пуснато в действие още това лято, предаде БГНЕС.

От потребителите ще се изисква да представят документи, доказващи, че не са семейни, и да подпишат писмо, в което заявяват, че желаят да сключат брак.

Снимка: БГНЕС