Рисковете след атентата в Париж

Коментар на Давид Леа, главен анализатор за контрол на риска за телевизия Bloomberg от Лондон

09.01.2015 | 17:06 Редактор: Георги Стоянов
Рисковете след атентата в Париж

Това, което ме заинтригува от вашите бележки, е, че всички се опитват да разберат трагедията в Париж и последствията от нея. Имаме Обама, Камерън, Меркел, които обещават подкрепа за съюзниците си. Геополитически, на глобалната сцена обаче вие смятате, че може би малко преувеличаваме ефекта от всичко това.

Давид Леа: Да, според мен значението на тази атака на геополитическата сцена вероятно е леко преувеличена. Имало е терористични атаки в западния свят. Това е част от живота в наши дни и въпреки че всеки подобен инцидент е отвратително престъпление и оставя отпечатък върху политиката на засегнатата страна, мисля, че от геополитическа гледна точка този атентат няма да предизвика някакво по-сериозно сътресение.

Още по темата

Четох, как някои хора предполагат, че това може да доведе до сближаване между Русия и Запада. Аз мисля, че това е погрешно.    

Какво ще кажете за коментарите, които чухме вчера от Ми5, че Ал-Кайда планира атаки във Великобритания. Те неговорят за някаква нова конкретна разузнавателна информация, те дори не свързват това с атаката в Париж. Райън ни каза, че срещата и изявлението са били планирани преди много седмици. Това променя ли нещата за сигурността във Великобритания?

Давид Леа: Не, немисля, че това променя нещата много. Видяхме например, че беше засилена охраната на тунела под Ламанша, на граничния пункт там.

Но както казахте, това беше планирано от дълго време. Подобна ревизия се очакваше. Мисля, че това беше една трезва и реалистична оценка за това, къде се намираме.

Хората казват, че тероризмът на Запад вероятно се измества от по-комплексните, логистични заговори към по-бързи и мръсни, атаки, извършени от единични атентатори.

Това обаче е и напомняне, че заплахата от тези по-комплексни заговори все още е налице. И именно това трябва да вземем под внимание, когато говорим за сигурността.

От политическа гледна точка това налива ли брашно в мелницата на крайно десните партии? Разговаряхме с анализатори и те казаха - не. Според тях ефектът ще е точно обратният. Какви ще са политическите  последствия, не само за Франция, но и за други страни, където предстоят ключови избори през 2015?

Давид Леа: Във Франция все още няма много политически реакции. Страната все още е в траур, те все още преследват извършителите.

В съседни страни обаче имаше ясна политическа реакция. Анти – ислямският протест, който продължава в Дрезден през последните няколко месеца – техният лидер излезе и каза, че това оправдава всичко, което прави и слага точка на всяка опозиция срещу него.

Това беше въпрос и в кампанията за гръцките избори. Във Франция ситуацията ще се развие с времето.

Колкото до това, как случилото се влияе на дебата, който се води във Франция, мисля, че дебатът между дясно центристките партии и крайната десница ще е наистина интересен момент.

Той ще е доста по-интересен от дебата между левите и десните партии.

Марин Льопен все още не е изразила позиция, но вероятно ще го направи.