Глобалното затопляне, причинено от човешка дейност, достига критични нива

То е резултат от емисиите парникови газове

05.06.2024 | 10:20 Редактор: Беатрис Младжова
Глобалното затопляне, причинено от човешка дейност, достига критични нива

Според редица учени причиненото от човешка дейност глобално затопляне се задълбочава, а "прозорецът" за действия за ограничаване на ръста на температурите с 1,5 градуса по Целзий "вече е почти затворен, съобщи АФП.

Причиненото от хората затопляне се е увеличило до безпрецедентно ниво в инструменталните измервания, достигайки ръст от 0,26 градуса по Целзий в периода 2014 г. - 2023 г., посочват авторите на изследването, публикувано в специализираното издание Earth System Science Data. Проучването е резултат от работата на близо 60 изследователи, използвали методите на Междуправителствената експертна група по климатичните промени (IPCC) към ООН.

Само през 2023 г. затоплянето от човешка дейност е с 1,31 градуса по Целзий. Общото затопляне е достигнало стойност от 1,43 градуса, включително и заради естествените процеси, влияещи на климата, като феномена Ел Ниньо.

Учените предвиждат да предоставят всяка година актуални данни в полза на преговорите в рамките на конференциите по климата КОП и на политическите дискусии, тъй като настоящото десетилетие се смята за решаващо за изпълнение на целите от Парижкото споразумение за климата от 2015 г. за удържане на глобалното затопляне под два градуса и по Целзий и по възможност под 1,5 градуса по Целзий спрямо прединдустриалната епоха.

Затоплянето е резултат от емисиите парникови газове, причинени от масовото използване на изкопаеми горива и достигнали рекордни стойности - близо 53 млрд. тона въглероден двуокис годишно за 2013 г. - 2022 г. Само през 2022 г. количеството е 55 млрд. тона, предаде БТА.

Снимка: БГНЕС