Протестиращи земеделци излязоха с трактори и блокираха Брюксел

Полицията съобщи, че около 500 от превозните средства са се събрали край паметника "Атомиум"

04.06.2024 | 21:21 Редактор: Толя Стоянова
Протестиращи земеделци излязоха с трактори и блокираха Брюксел

Протестите на земеделците в Брюксел продължават. Стотици трактори от цяла Европа пристигнаха в града за протест, оглавяван от твърдолинейни земеделски групи срещу екологичните политики на ЕС, дни преди изборите в целия блок.

Полицията съобщи, че около 500 от превозните средства са се събрали край паметника "Атомиум" в покрайнините на града, като са се включили в призива на основаната в Нидерландия група "Сили за защита на фермерите", в която са участвали около 1200 демонстранти.

Движението FDF, което стои зад протеста, се смята за близко до крайната десница, която широко използва недоволството на земеделските производители в навечерието на изборите на 6-9 юни. Основната общоевропейска група на фермерите Copa-Cogeca, която участваше в предишни протести, остана настрана от събитието.

Няколко представители на твърдата десница, включително от полската националистическа партия "Право и справедливост" (ПиС) и фламандската "Влаамс Беланг", бяха включени в списъка на десетките оратори.

Френският десен фермерски съюз Coordination Rurale заяви, че участва в протест срещу екологичните изисквания на Общата селскостопанска политика на ЕС, както и срещу свръхрегулирането и споразуменията за свободна търговия, които според него "нарушават конкуренцията".

Предишните протести на земеделски производители в Брюксел, част от продължилото месеци движение, което разтърси Европа в началото на тази година, доведоха до значителни отстъпки в тяхна полза, включително отпадане на екологичните изисквания, за да могат да получават субсидии от ЕС, предаде БГНЕС.

Този път фермерите получиха разрешение да демонстрират само в определен район в покрайнините на Брюксел. Полицията беше разположена, за да им попречи да се приближат до институциите на ЕС в центъра на столицата. 

Снимка: БГНЕС