Макрон към Нетаняху: Палестинската автономия трябва да управлява Ивицата Газа

Президентът на Франция подкрепи предложението за прекратяване на огъня

04.06.2024 | 19:55 Редактор: Толя Стоянова
Макрон към Нетаняху: Палестинската автономия трябва да управлява Ивицата Газа

Френският президент Еманюел Макрон каза на израелския министър-председател Бенямин Нетаняху, че Палестинската автономия трябва да "осигури управлението" на Ивицата Газа, съобщиха от президентската канцелария. В телефонни разговори Макрон подкрепи предложението за прекратяване на огъня в Газа и за освобождаване на заложници, представено от президента на САЩ Джо Байдън, предаде АФП.

"Тази сделка трябва да отвори отново надеждна перспектива за прилагане на решение за две държави, единственото, което е в състояние да предостави на Израел необходимите гаранции за сигурност и да отговори на легитимните стремежи на палестинците. Ивицата Газа трябва да бъде неразделна част от бъдещата палестинска държава, а една реформирана и укрепена Палестинска власт, с помощта на международната общност, трябва да осигури нейното управление", добави той.

В стремежа си да стимулира усилията за посредничество след почти осеммесечната война, Байдън заяви в петък, че Израел предлага нова триетапна пътна карта. Според президента на САЩ предложението на Израел ще започне с шестседмичен етап, при който силите му ще се изтеглят от населените райони на Газа и ще се извърши първоначална размяна на заложници и затворници, пише БГНЕС.

След това страните ще преговарят за трайно прекратяване на огъня, като примирието ще продължи докато траят преговорите.

Във финалната си фаза планът ще доведе до възстановяването на опустошената палестинска територия без палестинската войнствена групировка "Хамас" на власт, заяви Байдън.

Снимка: БГНЕС