СЗО: Войната в Газа задъхва здравните системи на съседните държави

Хиляди са евакуираните пациенти със сложни травми и тежки заболявания

04.06.2024 | 19:18 Редактор: Вяра Димова
СЗО: Войната в Газа задъхва здравните системи на съседните държави

Хиляди пациенти в критично състояние от Ивицата Газа биват евакуирани за лечение със сложни травми и тежки заболявания, здравните системи на съседните държави изпитват затруднения, каза високопоставен служител на Световната здравна организация (СЗО), цитиран от "Ройтерс".

"Вторичните ефекти върху Египет, Ливан, Сирия и непосредствените съседи на окупираните палестински територии са значителни", заяви регионалният директор на СЗО за Източното Средиземноморие Ханан Балхв.

По-малко от половината от 36-те болници в Газа са частично функциониращи към 30 май, съобщи СЗО и добави, че по-голяма част от медицинската инфраструктура в Анклава е била разрушена от израелската офанзива.

"Египет приема значителен брой пациенти, но нуждите са минимум между 7000 и 11 000 пациенти да бъдат евакуирани и да получат лечение", уточни на пресконференция служителката.

Това създава напрежение за "и без това слабите здравни системи на съседните държави. Говорим за сложни фрактури, фрактури на черепа, сложни фрактури на бедрената кост, разкъсани коремни органи", обясни Балхв, цитирана от БТА.

По данни на СЗО от 7 май, след като Израел пое контрола над контролно-пропускателния пункт "Рафах", не са извършвани медицински евакуации.

Снимка: архив, БГНЕС