Шолц срещу климатичните промени след смъртоносните наводнения в Германия

На някои места водата започва да се отдръпва, но само за да разкрие щетите

04.06.2024 | 13:46 Редактор: Деси Николова

Тежките наводнения в Германия взеха вече четири жертви. Хиляди са евакуирани, а властите предупреждават за повишени нива на водата в някои райони. Сериозно количество дъжд падна и в някои райони на Италия.

Райхертсхофен - градче, което се намира до реката, а днес къщите са буквално в нея. Продължителните валежи доведоха до апокалиптичната картина, а прогнозите не са добри - ще продължава да вали. 

Тялото на 43-годишна жена, която спасителите издирваха от 2 юни, беше намерено в мазе в баварския град Шробенхаузен, съобщиха от полицията. Пожарникар е бил намерен мъртъв в близкия Пфафенхофен, след като надуваемата лодка, която той и колегите му използвали, се преобърнала. Телата на мъж и жена са били открити в мазе в Шорндорф, близо до Щутгарт.

Обилните валежи наложиха евакуацията на хиляди и доведоха канцлера Олаф Шолц в гумени ботуши на място. 

"Tова не е просто наводнение, не е епизод. Борим се с климатичните промени, но как? Тази гледка я виждам вече четвърти път през годината. Трябва да продължим борбата си с климатичните промени и по-специално с това, което ние хората причиняваме на природата", заяви Шолц.

На някои места водата започва да се отдръпва, но само за да разкрие щетите, които е нанесла. 

Обилни валежи паднаха и в Североизточна Италия. Там река преля и взе жертви. А край Хайделберг се готвят за най-лошото, след като река Некар излезе от коритото си. Хиляди бяха евакуирани през уикенда, а един спасител загина при тежките наводнения в Южна Германия. Заради обстановката 40 училища в Бавария отмениха занятията за тази седмица.

Вижте повече в репортажа.

Снимка: БГНЕС