fallback

Камала Харис ще замести Байдън на мирната среща в Швейцария

Джейк Съливан също ще вземе участие

03.06.2024 | 21:29 Автор: Деси Николова

Вицепрезидентът на САЩ Камала Харис ще участва в предстоящата световна среща на върха за мир, която ще се проведе на 15-16 юни в Швейцария, съобщи "Киев Индипендънт".

Няколко дни по-рано стана ясно, че американският президент Джо Байдън няма да присъства на срещата заради предизборен ангажимент.

"Вицепрезидентът ще подчертае ангажимента на администрацията на Байдън да подкрепи усилията на Украйна за осигуряване на справедлив и траен мир, основан на суверенитета и териториалната цялост на Украйна и принципите на Устава на ООН. Вицепрезидентът ще потвърди подкрепата си за народа на Украйна, докато той се защитава от продължаващата руска агресия", заявиха от Белия дом.

Съветникът по националната сигурност на САЩ Джейк Съливан също ще вземе участие на срещата.

Съобщенията, че Байдън няма да присъства на събитието, накараха Володимир Зеленски на 28 май да заяви, че отсъствието му "ще бъде посрещнато само с аплодисменти от страна на Путин", предаде БГНЕС.

"Смятам, че срещата на върха за мир се нуждае от президента Байдън, а другите лидери се нуждаят от президента Байдън, защото ще гледат реакцията на САЩ“, каза Зеленски.

Снимка: БГНЕС

fallback
Още от Свят
fallback