Надежда за ледниците: Изследване показва, че са нараснали през последните 85 г.

Сравнени са стотици въздушни снимки от 1937 г. и съвременни дигитални данни

03.06.2024 | 16:16 Редактор: Беатрис Младжова
Надежда за ледниците: Изследване показва, че са нараснали през последните 85 г.

Изследователи от университета в Копенхаген добиват точна представа от състоянието и изменението на ледовете в Източна Антарктида от снимки, направени през 1937 г., предаде Физ.орг. Резултатите показват, че ледът е останал стабилен и дори леко е нараснал за почти един век. Въпреки това учените наблюдават ранни признаци на изтъняване. 

По-високите температури, екстремните метеорологични условия, топенето на ледниците и покачването на морското равнище показват, че климатът и ледените маси по света са в критично състояние. Въпреки това изследването, направено от университета в Копенхаген, дава надежда за състоянието на ледниците. 

За целта на проучването учените използват стотици въздушни снимки, направени през 1937 г., и съвременни компютърни технологии. По този начин те проследяват еволюцията на ледовете в Източна Антарктида. Районът, който е изследван, обхваща приблизително 2000 км брегова ивица и съдържа толкова лед, колкото целия Гренландски леден щит. 

Учените сравняват историческите снимки със съвременните сателитни данни. Така те успяват да определят дали ледниците са изтънели или са се  удебелили, и дали са се увеличили или намалили. Проучването разкрива, че ледът не само е стабилен, но и леко е нараснал през последните 85 години, отчасти поради увеличаването на снеговалежите. Изследването е публикувано в списание Nature Communications, предаде БТА.

Снимка: Pexels