fallback

Белият дом: Ако "Хамас" каже "да", Нетаняху трябва да приеме предложението за мир

Палестинската паравоенна и политическа организация се очаква да даде отговор във вторник през нощта

03.06.2024 | 14:01 Автор: Вяра Димова

Белият дом настоява израелският премиер Бенямин Нетаняху да приеме последното предложение за мирен план с "Хамас", което да сложи край на близо 9-месечната война в Ивицата Газа.

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен е провел отделни телефонни разговори с израелския министър на отбраната Йоав Галант и министъра без портфейл Бени Ганц, на фона на продължаващата офанзива в Рафах. Правителството е подложено и на все по-сериозен вътрешен натиск да прекрати войната с групировката и да върне оставащите в плен близо 100 заложници вкъщи.

По думите на говорителя на Белия дом Джон Кърби, има индикации, че "Хамас" ще каже "да" на предложението на Байдън и тогава Нетаняху също ще се съгласи.

"Това е израелско предложение. То беше постигнато, благодарение на изключително интензивните преговори между нашите и техните дипломати. Сега се намираме в ситуация, в която това предложение е предадено на "Хамас" и очакваме техния отговор. Това се очаква да стане във вторник през нощта. Имаме всички очаквания, че "Хамас" ще се съгласи с предложението. Тогава Израел също ще каже "да", каза Кърби.

Снимка: БГНЕС

fallback
Още от Свят
fallback