fallback

16 са потвърдените жертви на израелския удар в Северна Сирия

Те са членове на проирански групировки

03.06.2024 | 11:20 Автор: Тодор Петров

При израелския удар близо до Алепо в Северна Сирия са загинали 16 членове на проирански групировки.

"Броят на загиналите при израелския удар по фабрика в Хаян в западната част на провинция Алепо нарасна до 16 членове на проирански групировки, включително сирийски и чуждестранни бойци", заяви Сирийският център за наблюдение на правата на човека.

Базираният във Великобритания Център за наблюдение, който разчита на мрежа от източници в Сирия, първоначално съобщи за 12 загинали.

Проиранските групи, съставени от местни и чуждестранни бойци, имат значително влияние в контролирания от правителството Хаян. От началото на гражданската война в Сирия, Израел е нанесъл стотици удари по северната си съседка, насочени главно срещу позиции на армията и подкрепяни от Иран бойци, включително от ливанската групировка "Хизбула".

Ударите се увеличиха след началото на войната на Израел с "Хамас" в Ивицата Газа на 7 октомври, когато подкрепяната от Иран палестинска войнствена групировка предприе безпрецедентна атака срещу Израел.

Те са се забавили след смъртоносния удар на 1 април по иранското консулство в Дамаск, за който бе обвинен Израел и който доведе до рязко покачване на напрежението в региона и предизвика първата в историята на Иран пряка атака срещу Израел, пише БГНЕС.

В изявление на сирийското министерство на отбраната се казва, че "след полунощ израелският враг е предприел въздушна атака от югоизточната част на Алепо, насочена срещу някои позиции" в близост до града, като съобщава за "мъченици" и "някои материални щети". 

Снимка: БГНЕС

fallback
Още от Свят
fallback