Партията на Вучич печели местните избори в Белград

Движението "Тръгни, промени", начело със Саво Манойлович, е на второ място със 17,2 на сто подкрепа

03.06.2024 | 09:22 Редактор: Толя Стоянова
Партията на Вучич печели местните избори в Белград

Победа на местните избори в Белград за управляващата партия в Сърбия. Според неофициалните резултати на една от социологическите агенции коалицията, водена от Сръбската прогресивна партия, печели близо 53% от гласовете в столицата. Движението "Тръгни, промени", начело със Саво Манойлович, е на второ място със 17,2 на сто подкрепа. 

Сегашният вот се състои само шест месеца след предишното гласуване, последвано от протести и обвинения от страна на опозицията за нередности при гласуването и купуване на гласове.

В Белград живее близо една четвърт от населението на Сърбия и кметското място там е смятано за четвъртия по важност пост в страната след президента, премиера и председателя на парламента.

Лидерът на управляващите - държавният глава Александър Вучич, вече обяви победа. Вучич определи постигнатото като невероятно и каза, че коалицията му ще разполага със 63 от общо 110 места в общинския съвет в града. Той обаче предупреди:

"Предстои ни тежка работа и много проблеми. Очаква ни ужасно трудно време и това се отнася за политическата ситуация. Трябва да пазим нашата страна и мира, но и нашата свобода. От друга страна бих ви помолил да протегнете ръка на политическите си противници, те имат доста значително присъствие в огромен брой градове и общини, и да покажете уважение към тях".

От движението "Тръгни, промени" обаче заявиха, че няма да признаят резултатите. Саво Манойлович определи вота като най-нередовния досега и каза, че са издали инструкции на представителите им да не подписват изборните протоколи, предаде БНР.

Снимка: БГНЕС