Кандидат с български корени води убедително на изборите за президент в Мексико

Сочитъл Галвес все още не признава загубата

03.06.2024 | 08:19 Редактор: Толя Стоянова
Кандидат с български корени води убедително на изборите за президент в Мексико

Лидерът на управляващата партия в Мексико "Морена" Марио Делгадо каза пред привърженици в столицата, че Клаудия Шейнбаум побеждава с "много голяма" преднина. Според неокончателни резултати от вота Шейнбаум води с повече от 20% пред Сочитъл Галвес.

Най-малко пет екзитпола сочат, че Шейнбаум, климатолог и бивш кмет на Мексико Сити, печели изборите, като социологическата агенция Parametria прогнозира убедителни победа с 56% от гласовете за кандидата на управляващата партия "Морена". Според същата агенция опозиционният кандидат Сочитъл Галвес получава 30% от гласовете, предаде Ройтерс.

Временните резултати при преброяването на бюлетините пък показват, че Шейнбаум води с 59% от гласовете, срещу 29% за Галвес, но при едва 5% от всички преброени гласове.

Галвес все още не признава загубата, казва на привържениците си да бъдат търпеливи и да изчакат официалните резултати.

"Клаудия Шейнбаум ще бъде първата жена президент в нашата история и в Северна Америка", заяви Делгадо.

61-годишната Шейнбаум, която е с български корени, убедително водеше в проучванията на общественото мнение. Тя ще има трудната задача да се изправи пред насилието на организираната престъпност. По време на кампанията бяха убити 38 кандидати. Двама души загинаха в изборния ден, предаде БНР.

Снимка: БГНЕС