Министри заплашиха да свалят Нетаняху, ако спре войната в Газа, "Хамас" - готова на преговори

Жителите на анклава очакват с надежда края на войната

02.06.2024 | 14:17 Редактор: Искра Ангелова

Мирният план за прекратяване на войната в Ивицата Газа, предложен от американския президент Джо Байдън, доведе до сътресение в израелския кабинет. На този фон натискът върху премиера Бенямин Нетаняху продължава да расте. Все повече държави настояват за прекратяване на израелкста военна операция в палестинския анклав, а антиправителтвените протести в Израел стават все по-многолюдни.

Двама крайнодесни израелски министри заплашиха да се оттеглят и да разрушат управляващата коалиция, ако Нетаняху се съгласи с предложението на Байдън за спиране на операцията в Газа. Министърът на финансите Бецалел Смотрич и този на националната сигурност Итамар Бен-Гвир казаха, че са против сключването на каквато и да е сделка, преди "Хамас" да бъде унищожен.

Опозиционният лидер Яир Лапид обаче обеща подкрепа за правителството, ако премиерът приеме плана. Самият Нетаняху отстоява позиция, че не може да има примирие, докато военните и управленските способности на "Хамас" не бъдат унищожени и всички заложници не бъдат освободени.

Международният натиск върху него става все по-силен. Катар и Египет призовахa Тел Aвив да приеме американското предложение.

Групировката "Хамас" също е склонна да преговаря, а жителите на Газа очакват с надежда края на войната.

"Това предложение идва късно, но по-добре късно, отколкото никога. Очакваме американската администрация и европейската общност да продължат да оказват натиск върху Израел за спиране на огъня и за да се спаси животът на жените и децата", сподели жител на Газа.

Вижте повече в репортажа.