Чехия е сред най-големите поддръжници на Украйна, точи данъци от бежанците

Досега са реализирани поръчки за 500 000 артилерийски боеприпаса на обща стойност 1,7 млрд. евро

01.06.2024 | 22:05 Редактор: Толя Стоянова
Чехия е сред най-големите поддръжници на Украйна, точи данъци от бежанците

Чехия е една от водещите страни в подкрепата на Украйна срещу Русия. Помощта за Киев е оспорвана сред чехите, но страната извлича големи ползи както от доставките на оръжия, така и от приема на бежанци. Президентът Петър Павел, генерал и бивш високопоставен служител на НАТО, не спира да подчертава необходимостта от много по-дейна подкрепа от страна на Запада.

"Ако не бяхме загубили толкова време в обсъждане и оценки на риска, Украйна можеше много по-рано да е получила помощите и днес ситуацията щеше да изглежда по различен начин", заяви той в интервю пред АРД.

Чехия беше една от първите държави, които доставиха и тежки оръжия на Украйна. Именно заради тях на Прага на няколко пъти ѝ се налагаше да разсейва опасенията, че допринася за ескалацията на конфликта.

Когато седмици преди руската инвазия стана ясно, че е възможно да избухне война, Министерството на отбраната в Прага започна активно да изготвя списъци с наличните на пазара оръжейни материали. За тази цел бяха използвани и дългогодишните контакти в чешката отбранителна промишленост.

Досега са реализирани поръчки за 500 000 артилерийски боеприпаса на обща стойност 1,7 млрд. евро. Това е достатъчно, за да изравни огневата мощ на украинците с тази на руснаците за около два месеца и половина. На пазара се предлага многократно по-голямо количество муниции, а Русия също има интерес да купува от тези боеприпаси.

Статистическите данни показват, че действителната готовност за подкрепа на Украйна намалява заедно с отдалечеността на страните от Русия. Така например Дания е почти пет пъти по-ангажирана от Франция – като процент от брутния си вътрешен продукт. Чешката република отделя за подпомагане на Украйна малко над 1% от БВП, информира DW.

От началото на войната Чехия е приела най-голям брой бежанци спрямо броя на населението си. Националистическата опозиция в страната осъжда този факт и издига лозунга "Пари за чехите, а не за украинците".

Равносметката обаче сочи съвсем ясно: Чехия е на печалба. Доставките на оръжия са били повече от компенсирани чрез тъй наречения кръгов обмен с партньорите от НАТО, украинските бежанци все по-успешно се интегрират в чешкото общество и вече не създават само разходи, а носят и печалби на държавата.

В момента в страната са регистрирани около 380 000 украински бежанци. Около една трета от тях работят, плащат данъци и вноски в системата за социално осигуряване. За сравнение: в Германия работят и плащат данъци едва една пета от украинските бежанци.

Снимка: БГНЕС