Байдън призова "Хамас" да приеме споразумението на Израел - какво включва то?

Хуманитарната помощ ще нарасне рязко през първия етап

01.06.2024 | 14:00 Редактор: Толя Стоянова

Идва ли краят на конфликта в Газа? Президентът на САЩ Джо Байдън заяви, че Израел предлага нов план за прекратяване на огъня и възможността за споразумение не бива да се изпуска.

Предложението на Израел включва изтегляне на всички израелски военни от анклава за шест седмици, пълно прекратяване на огъня и освобождаване на всички заложници. Байдън призова групировката "Хамас" да приеме това споразумение. Той допълни, че радикалното палестинско движение вече не е в състояние да извършва нова мащабна атака срещу Израел и прикани израелците и палестинското движение да постигнат споразумение за освобождаване на останалите заложници в замяна на удължаване на прекратяването на огъня.

"Това наистина е решителен момент. Израел направи своето предложение. "Хамас" казват, че искат прекратяване на огъня. Тази сделка е възможност да се докаже дали те наистина го мислят сериозно", коментира Байдън.

Първият етап на предложеното споразумение ще продължи шест седмици и ще включва "пълно и цялостно прекратяване на огъня", изтегляне на израелските сили от всички населени места в Газа и освобождаване на около 100 заложници, държани от "Хамас", включително жени, възрастни хора и ранени, в замяна на освобождаването на стотици палестински затворници.

Хуманитарната помощ ще нарасне рязко през първия етап, като всеки ден в Газа ще бъдат допускани 600 камиона. Втората фаза ще включва освобождаването на всички останали живи заложници, включително мъже войници. Израелските сили ще се изтеглят от Газа. Третият етап ще продължи десетилетия - мащабно възстановяване на палестинските територии.

"Време е тази война да свърши", заяви Байдън.

Израел започна войната си в Газа след нападението на "Хамас" на 7 октомври, при което бойците нахлуха в Южен Израел, убиха около 1200 души, предимно цивилни, и отвлякоха около 250 души. Израел твърди, че около 100 заложници все още са в плен в Газа, заедно с телата на още около 30 души.

Вижте повече в репортажа.

Снимка: БГНЕС