Блинкен обсъжда прекратяването на огъня в Газа с Турция, Саудитска Арабия и Йордания

Обсъдил е предложеното споразумение за освобождаване на заложници

01.06.2024 | 09:40 Редактор: Толя Стоянова
Блинкен обсъжда прекратяването на огъня в Газа с Турция, Саудитска Арабия и Йордания

Секретарят на САЩ Антъни Блинкен е разговарял по телефона с външните министри на Саудитска Арабия, Турция и Йордания, съобщиха от Държавния департамент на САЩ, цитиран от The Times of Israel. Блинкен е обсъдил предложеното споразумение за освобождаване на заложници, което има за цел да сложи край на войната между Израел и "Хамас" в Газа.

Висшият американски дипломат, който провел разговорите в самолета, докато се връща във Вашингтон от Прага, е подчертал, че предложението е в интерес както на израелците, така и на палестинците, уточнява говорителят на Държавния департамент Матю Милър.

На 31 май президентът на САЩ Джо Байдън призова бойците на "Хамас" да се съгласят с новото предложение на Израел за освобождаване на заложниците в замяна на прекратяване на огъня в Газа, като заяви, че това е най-добрият начин да се започне прекратяване на смъртоносния конфликт. Предложеният план има три етапа, които ще помогнат за прекратяване на огъня. 

Малко по-късно от кабинета на израелския премиер Бенямин Нетаняху съобщиха, че той е "упълномощил преговорен екип", който да работи по плана за връщане на заложниците, предаде "Фокус".

Снимка: БГНЕС