Опасност от ново поскъпване на храни и перилни препарати в Гърция

Изтече мярката за намаление на цените с 5%

01.06.2024 | 08:50 Редактор: Толя Стоянова
Опасност от ново поскъпване на храни и перилни препарати в Гърция

Мярката "Трайно намаление на цените" с 5% в супермаркетите, която влезе в сила през декември миналата година в Гърция, беше до вчера и не се очаква да бъде удължавана. С края на мярката и видимия риск от нови преоценки ръководството на Министерството на развитието работи върху нови мерки и модификации на съществуващите. Новите инициативи са насочени към коригиране на хроничните пазарни патологии, увеличаване на конкуренцията и намаляване на цените на основни стоки като храните.

От 1 юни има опасност от ново поскъпване на храните, перилните препарати, почистващите препарати, продуктите за лична хигиена и др. Преди десет дни президентът на гръцките потребителски работници Апостолос Раутопулос обяви важно развитие, като спомена предстоящото коригиране на цените на 4000 продукта, които бяха включени в мярката за постоянно намаление на цените. Те се връщат към предишното състояние, тоест тези 4000 продукта, за които министерството ни каза, че са намалени, ще се увеличат от 5 на 10%.

Според Евростат повишенията на цените на храните и стоките от първа необходимост ще продължат през 2024 г. и 2025 г., съобщи кореспондентът на Bulgaria ON AIR в Гърция Силвия Станчева.

Министерството на развитието не се притеснява от масово увеличение на цените след края на мярката "Трайно намаление на цените", тъй като смята, че доставчиците няма да искат да се изправят пред забраната за оферти и промоции за три месеца.

Мярката "5% трайно намаление на цените" е първата от поредица интервенции, повечето от които са временни и често удължени. Таванът на маржа на печалбата, валиден от 2021 г., беше удължен два пъти по време на мандата на настоящия министър на развитието Костас Скрекас. В същото време "Домашната кошница", която беше въведена през ноември 2022 г., остава в сила заедно с тавана на нормата на печалба до 30 юни.

Освен това са въведени временни мерки до края на годината. Те включват тримесечна забрана за оферти и отстъпки в супермаркетите за надценени продукти и ограничение на брутния марж на печалбата на компаниите, които внасят, произвеждат и разпространяват бебешко мляко в Гърция. Последната мярка накара Сдружението, представляващо фирмите от сектора, да обжалва пред Министерския съвет решението на Министерството на развитието.

Снимка: БГНЕС