fallback

Екшън в Париж и околностите - преследването на терористите продължава

Полицията изглежда близо до залавянето на братята Саид и Шериф Куаши

08.01.2015 | 19:23 Автор: Красимир Кирев

Мащабна акция за залавянето на двамата заподозрени терористи за атентата в Париж, извършва в този момент френската полиция. Периметърът на издирването обхваща околностите на градчето Вийер Котре, разположено на 70 км северно от столицата. Френски  медии  дори съобщават, че заподозрените братя Саид и Шериф Куаши са обградени в един от кварталите и органите на реда претърсват една по една всяка от къщите. Информацията още не е потвърдена официално от полицията. Краси Кирев с подробностите.

По последна информация, властите издирват сиво Рено Клио, което е било забелязано в градчето Вийер Котре, разположено на 70 км Северно от Париж. Френските медии дори съобщават, че полицията е обградила бегълците в един от кварталите на града. Според информацията, полицията претърсва всяка къща в периметъра. Свидетели пък предполагат, че терористите са се укрили в горите около Вийер Котре.

По-рано, на управителят на бензиностанция в Северната част на Париж съобщи за въоръжен обир, извършен от двама души, които съвпадат с описанието на заподозрените. Те са отмъкнали гориво и храна и са били тежко въоръжени с автомати Калашников, дори базука. Иначе полицията е открила ислямистки флагове и коктейли Молотов в автомобила Ситроен, който вчера нападателите използваха за бягството си. Вече бяха осъществени 7 ареста, свързани с атаката срещу Шарли Ебдо.

Двамата заподозрени Саид Куаши на 34 години и Шериф Куаши на 32 години са родени в Париж в семейство от алжирски произход. Вторият вече бил съден по обвинение в тероризъм през 2008 г. за помощ на бунтовниците в Ирак.

По-рано през деня мъж простреля двама полицаи, отзовали се на сигнал за катастрофа на пътя. Единят е убит, а другият е ранен. Засега не е ясно дали инцидентът има връзка с атаката срещу Шарли Ебдо, но властите обявиха, че третират и него като терористичен акт.

В същото време, в градче северно от Лион експлозив избухна в близост до джамия.Пострадали няма. Полицията обяви, че не изключва възможността взривът да е свързан с атентата в Париж.

 

fallback
Още от Свят
fallback