fallback

УНИЦЕФ: 56% от децата са самотни, 70% искат да имат думата при решения за живота им

75% от анкетираните посочват, че от образованието биха искали най-много да получат житейски умения

31.05.2024 | 15:30 Автор: Елеонора Танева

НСИ и УНИЦЕФ публикуваха доклад по повод Международния ден на детето. В проведено проучване са участвали над 9200 деца на възраст между 10 и 18 години от Европейския съюз, включително и от България, и дават конкретни препоръки в 10 сфери към политиците в ЕС, за да предприемат съответните действия да гарантират и отстояват правата на децата през следващия мандат. 

Те призовават да се приоритизират темите за образованието, психичното здраве, действията срещу тормоза и насилието над деца, създаването на повече възможности за работа или обучение, предприемане на действия срещу войните и конфликтите и за справяне с климатичните промени.  

75% от децата посочват, че от образованието биха искали най-много да получат житейски умения. 

Две от всеки три деца усещат, че натискът в училище има отрицателен ефект върху психичното им здраве. Социални трудности като самота (56%), тормоз (51%) или дискриминация (46%) също са значителни фактори, които допринасят за проблемите с психичното здраве при децата и младежите.

70% от децата препоръчват да им се дадат повече възможности за участие във вземането на решения, за да се гарантира, че мнението им ще бъде чуто по въпросите, които засягат живота им.

"Политиците не се интересуват от децата, защото те не могат да гласуват. Затова нямат понятие от нашите проблеми. Те вярват, че ще пораснем и проблемите ни ще изчезнат", споделя в анкетата 14-годишният Хари от България.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)

fallback
Още от Свят
fallback