Жегите в Индия взеха още жертви, температурите са около 50°

Болниците бележат ръст на пациентите

31.05.2024 | 15:00 Редактор: Искра Ангелова
Жегите в Индия взеха още жертви, температурите са около 50°

Жегите в Индия взеха няколко жертви през последните 24 часа, а температурите продължават да се покачват. Смъртта на десет души е докладвана в правителствената болница в района на Руркела в Одиша.

Окръжен магистрат от Бихар сподели, че трима служители, назначени за изборите и един полицай, също са починали в четвъртък.

"Това беше най-горещият ден и въпреки наличието на медицински съоръжения във всички центрове те припаднаха", коментира още Кумар.

Болниците в региона бележат ръст на пациенти, оплакващи се от неразположения, свързани с жегите. В четвъртък работник, приет с топлинен удар, почина в болница в Делхи.

Живакът в Северна и Централна Индия през последните дни удари 46°, а в някои райони дори се покачи 50°, припомня Би Би Си.

На фона на всичко това няколко региона изпитват сериозен недостиг на вода и ток поради повишено потребление. Високите температури доведоха до нарастване на пожарите в цяла Индия и властите използват дронове за наблюдение на горските пожари в Джаму и Кашмир.

Междувременно Индия провежда общи избори, резултатите от които ще бъдат обявени на 4 юни.

Страната отбеляза 55% увеличение на смъртните случаи вследствие на екстремните горещини между 2000-2004 г. и 2017-2021 г., установи проучване, публикувано в медицинското списание The Lancet.

Снимка: БГНЕС