fallback

Г-7 настръхна срещу снабдяването на Русия с оръжия от Северна Корея

Призоваха КНДР да се откаже от всички ядрени оръжия, балистични ракети и свързаните с тях програми

31.05.2024 | 14:58 Автор: Беатрис Младжова

Министрите на външните работи на 10 държави, включително тези от Г-7, в петък осъдиха трансферите на оръжия от Северна Корея към Русия, като заявиха, че оръжията се използват срещу Украйна. Министрите от Австралия, Канада, Франция, Германия, Италия, Япония, Нова Зеландия, Южна Корея, Великобритания и Съединените щати, заедно с Европейския съюз, призоваха Северна Корея да спре износа и да прекрати програмата си за ядрени оръжия.

"Нашите правителства се противопоставят на тези продължаващи трансфери на оръжия, които Русия използва, за да удари инфраструктурата на Украйна, което удължава страданията на украинския народ", се казва в изявлението.

Западните съюзници потвърдиха скорошните санкции, които наложиха срещу Северна Корея и Русия, но не посочиха нови мерки. Русия заяви по-рано този месец, че твърденията на Запада, че си сътрудничи военно със Северна Корея, са неточни и каза, че отношенията ѝ с Пхенян не са насочени нито срещу трети страни, нито са заплаха за сигурността на региона.

В изявлението се призовава Северна Корея да се откаже от "всички ядрени оръжия, балистични ракети и свързаните с тях програми по пълен, проверим и необратим начин", като там пише също, че дипломацията е единственият начин за постигане на траен мир.

Западното изявление дойде ден след като Северна Корея изстреля бараж от балистични ракети с малък обсег в Южна Корея, съобщи Ройтерс.

Снимка: БГНЕС

fallback
Още от Свят
fallback