Говорителят на Шолц: Украйна може да използва германски оръжия в Русия

Щефен Хебестрит излезе с изявление

31.05.2024 | 12:17 Редактор: Искра Ангелова
Говорителят на Шолц: Украйна може да използва германски оръжия в Русия

Берлин разреши на Украйна да използва германски оръжия по цели в Русия. Това заяви говорителят на канцлера Олаф Шолц.

"Киев има правото, гарантирано от международното право, да се защитава от тези атаки, идващи от Русия. За тази цел, тя може да използва и оръжията, доставени от нас", поясни Щефен Хебестрит, цитиран от AFP.

В последните седмици Украйна преживява удари предимно в района на Харков.

Теоретично няколко оръжия, доставени от Германия, могат да бъдат използвани за противодействие на руските атаки от граничната зона. Сред тях са например самоходната гаубица 2000 и ракетните установки "Марс II".

По-рано правителството на САЩ също потвърди, че е разрешило на Украйна да използва американски оръжия в ограничен мащаб срещу цели на руска територия. Според представител на американското правителство обаче това се отнася само за контраатаки в защита на източния украински град Харков.

Въпросът дали Украйна също трябва да може да използва всички оръжия, доставени от Запада, за да атакува военни цели в Русия, е предмет на противоречиви дебати сред държавите от НАТО.

От известно време Украйна настоява за това, за да може да се бори по-ефективно с руските позиции във войната, която продължава вече повече от две години. Досега страната е използвала за тази цел предимно собствени ракети и безпилотни самолети. Досега западните оръжия бяха използвани предимно към руските позиции в окупираните от Москва райони на Украйна, съобщава DW.

По информация, цитирана от DPA, държави като САЩ и Германия са обвързали прехвърлянето на определени оръжейни системи със строги условия за тяхното използване. В основата на това стои опасението, че конфликтът с Русия може да ескалира още повече и НАТО да стане страна във войната. Сега генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг отхвърля руските заплахи, че използването на американски оръжия на територията на Русия ще доведе до ескалация на конфликта.

Припомняме ви, че досега на украинците беше забранено да използват германски оръжия срещу армията на Путин.

Снимка: БГНЕС