Елвис на 80 години

08.01.2015 | 17:40 Редактор: Мартина Ганчева
Елвис на 80 години

На днешния ден преди 80 години се ражда една от най-големите музикални легенди за всички времена -  Елвис Пресли . Музиката на Краля на рока продължава да вълнува света, а популярността му не отстъпва по нищо на съвременните артисти.

Елвис Аарон Пресли е роден в Тупело, Мисисипи на 8 януари 1935 година. Още като малък  пее с баща си по време на религиозни събирания и концерти и е силно повлиян от църковните псалми. Първата крачка към музикалната си кариера прави едва на 8, когато печели награда от 5 долара на местен музикален конкурс.

Семейството се премества в Мемфис, когато Елвис е на 13 и той започва да пее на събиранията за танци. На 19 се явява на прослушване за Сам Филипс. Мениджърът на студиото е впечатлен от версията, която Елвис прави на "My Happiness" като подарък за рожденния ден на майка си. В Пресли Филипс вижда "Бяло момче, което пее като негър". Дебютната плоча на краля на рока е необикновеният "That`s All Right Mama". От другата страна на плочата е "Blue Moon Of Kentucky. Плочата е издадена в 20 000 броя.

Няколко години по-късно Елвис е забелязан от полковник Том Паркър, бивш панаирен търговец, който по това време вече е и мениджър на няколко кънтри певци. Паркър убеждава Сам Филипс, че е в негов интерес ако позволи на момчето да отиде на по-високо ниво. Звукозаписната компания "RCA Records" вече е забелязала феномена и се съгласява да плати на "Sun Records" 35 000 долара за правата му.

И така, на 10 януари 1956 г., само 2 дни след 21-вия си рожден ден, Пресли влиза в студиото на "RCA Records" в Нашвил и записва дебютната си сесия "Heartbreak Hotel". Сингълът се задържа на първо място в класациите в продължение на цели 8 седмици. Достига за втори път номер 1 в класациите с баладата "I Want You, I Need You, I Love You". След това записва най-успешния двоен сингъл в историята на попа - "Hound Dog"/"Don`t Be Cruel" -. "Don`t Be Cruel" остава номер 1 в продължение на 11 седмици, а и двете песни стават хит във Великобритания. Записаната след това "Love Me Tender" Обичай ме нежно оставя Елвис в историята завинаги. Кралят на рока умира на 16 август 1977 година.

Тогавашният президент на САЩ Джими Картър го определя като един от символите на съвременна Америка. Официалната версия за смъртта на Пресли е свръхдоза наркотици. Много от феновете му смятат, че Кралят все още е жив и всяка година се появяват информации, че е забелязан в различни части на САЩ, а дори и отвъд Атлантическия океан.