Външният министър на Китай: Готови сме да работим с Русия за световен мир

Това е пример за нов тип международни отношения, заяви Уан И

31.05.2024 | 08:22 Редактор: Беатрис Младжова
Външният министър на Китай: Готови сме да работим с Русия за световен мир

В обръщение по време на Форума на мозъчните тръстове на високо равнище "Китай-Русия" министърът на външните работи коментира отношенията с Русия.

"През изминалите 75 години китайско-руските отношения са устояли на бурните международни промени и са по-зрели и устойчиви, превръщайки се в пример за нов тип международни отношения", заяви министърът на външните работи на Китай и член на Политбюро на ЦК на ККП - Уан И.

"Китай е готов да работи с руската страна в полза на двата народа и световния мир и стабилност", заяви дипломатът.

Китайско-руският форум на мозъчните тръстове на високо равнище е основан през 2018 г. от Китайската академия за социални науки и Руския съвет по международни въпроси. Темата на тазгодишното издание на форума е "Китай и Русия: сътрудничество в новата ера" и "75-годишнината от установяването на дипломатически отношения между Китай и Русия". Представителите на двете страни ще се фокусират върху партньорството между Китай и Русия на фона на промените в международната обстановка, интегрирането на инициативата "Един пояс, един път" и Евразийския икономически съюз, инфраструктурната взаимосвързаност между двете страни и научно-технологичните иновации, съобщи "Радио Китай".

Снимка: БГНЕС