fallback

Тръмп е виновен по всички 34 обвинения за измама - какво следва?

"Това беше фалшифициран, позорен процес", заяви той

31.05.2024 | 07:53 Автор: Искра Ангелова

Съдебно жури в Ню Йорк призна президентът на Съединените щати (2017-2021 г.) Доналд Тръмп за виновен по всички повдигнати срещу него 34 обвинения по делото му за "тихите пари".

Първият наказателен процес срещу него приключи с признаването на 77-годишния Тръмп за виновен за фалшифициране на бизнес документи, за да се скрие плащане, предназначено да накара порнозвездата Сторми Даниелс да не оповестява за сексуалната си връзка с републиканеца.

Тръмп за пореден път нарече процеса "фалшифициран" и заяви, че истинската присъда ще бъде произнесена на изборите през ноември.

"Това беше фалшифициран, позорен процес. Истинската присъда ще бъде произнесена на 5 ноември от народа. И те знаят какво се случи тук, и всички знаят какво се случи тук", каза Тръмп, докато напускаше съда.

Присъдата хвърля САЩ в непозната политическа ситуация. Тя обаче не пречи на Тръмп да продължи да бъде кандидат за президент. Това няма да се промени дори и при малко вероятния сценарий, в който съдия Хуан Мерчан евентуално ще осъди републиканеца на затвор.

Мерчан ще се произнесе на 11 юли - точно преди Националния конгрес на Републиканската партия в Милуоки, където Тръмп трябва да получи официалната номинация на партията, за да се изправи срещу Джо Байдън през ноември, съобщава БГНЕС.

Кампанията на Байдън излезе с изявление, в което твърди, че процесът е показал, че "никой не е над закона" и че единственият шанс да бъде предотвратено завръщането на Тръмп в Овалния кабинет е "чрез гласуване".

"Доналд Тръмп винаги е вярвал погрешно, че никога няма да се сблъска с последствията от нарушаването на закона за лична изгода. Но днешната присъда не променя факта, че американският народ е изправен пред една проста реалност. Все още има само един начин да не допуснем Доналд Тръмп в Овалния кабинет: чрез гласуване. Осъден престъпник или не, Тръмп ще бъде републиканският кандидат за президент", каза Майкъл Тайлър, директор по комуникациите на кампанията Байдън 2024.

Снимка: БГНЕС

fallback
Още от Свят
fallback