fallback

Меркел загатна за вдигане на санкциите срещу Русия

Условието е да бъде изпълнено Минското споразумение, подписано през септември между Киев

08.01.2015 | 16:50 Автор: Мариета Иванова

Германският канцлер Ангела Меркел каза днес, че санкциите на ЕС срещу Русия заради интервенцията й в Източна Украйна могат да бъдат вдигнати само при пълно изпълнение на Минското споразумение, подписано през септември между Киев и проруските бунтовници, предаде Reuters. Тя отбеляза още, че прекратяването на огъня в Източна Украйна засега се спазва, но положението е нестабилно и може да се измени, предава БТА.

Говорейки на пресконференция в Берлин с гостуващия украински премиер Арсений Яценюк, тя каза още, че не очаква отделните санкции, наложени заради Крим, да бъдат вдигнати, тъй като това ще изисква Русия да отмени анексирането на полуострова. "Имам слаби надежди на този фронт", отбеляза Меркел.

Тя каза още, че на срещата днес Яценюк е изложил по убедителен начин своите планове за реформи. Канцлерът добави, че в резултат на преговори през следващите дни ще стане ясно дали предложената среща в "нормандски формат" на лидерите на Украйна, Русия, Франция и Германия ще се състои, както се предвиждаше, в казахстанската столица Астана по-късно този месец.

fallback
Още от Свят
fallback