fallback

26 г. затвор за българите, източили 54 млн. паунда социални помощи във Великобритания

Двамата ръководители на групата получиха най-тежките присъди - по 8 г. зад решетките

30.05.2024 | 17:10 Автор: Елеонора Танева

Присъди между 3 и 8 години затвор получиха българите, обвинени в най-мащабната схема за източване на британската социална система. Те признаха вината си по време на делото в Кралския съд в лондонския квартал "Ууд Грийн".

Смята се, че българите са източили близо 54 млн. паунда чрез сложна комбинация от легитимни и фалшиви документи, чрез което да изглежда, че имат право на помощи и обезщетения. В съдебната зала прокурорът по делото Бен Рийд подчерта, че този случай е най-голямото съдебно преследване за измама с облаги, заведено някога в съдилищата в Англия и Уелс. 

Най-тежките присъди – по 8 години зад решетките, получиха Галина Николова и Гюнеш Али, които се смятат за ръководители на групата. Стоян Стоянов получи 4 г. затвор, но след излежаване на половината може да поиска предсрочно освобождаване. Най-младият член на бандата - Патриция Панева получи 3,2 г. затвор. Цветка Тодорова също получи 3 години, но тъй като е в ареста повече от 18 месеца, съдиите решиха да я освободят и тя ще бъде депортирана у нас. Сънародниците ни могат да обжалват присъдите си в срок от 28 дни.

Снимка: БГНЕС

fallback
Още от Свят
fallback