fallback

Жега и пиещи сок бълхи унищожават плантации с портокали, вадят замразени запаси

Мандарините са по-устойчиви на климатичните промени

29.05.2024 | 14:10 Автор: Елеонора Танева

Лошото време и болести вдигнаха цените на портокаловия сок в Бразилия, която е най-големият износител на напитката. Това кара производителите да проучат дали могат да използват вместо това мандарини за приготвянето на напитката, пише Financial Times.

Фючърсите върху концентрирания портокалов сок, търгувани на Междуконтиненталната борса в Ню Йорк, достигнаха 4,92 долара за фунт във вторник, почти два пъти повече от цената преди една година.

Обикновено производителите могат да преодолеят различията във вкусовете в различните сезони като смесват наличности от замразени портокалови сокове, които могат да издържат до две години, от миналия сезон с по-новата реколта. Но трите поредни години на намаляващо предлагане свиха запасите.

Дългосрочното решение на недостига на портокали според Кулс може да е производството на портокалов сок от мандарини, чиито дръвчета са по-устойчиви на климатичните промени в производствените области.

Причините за сегашното свиване на предлагането могат да бъдат открити още отпреди 20 години, когато позеленяването на цитрусите – нелечимо заболяване, разпространявано от пиещите сок листни бълхи, които правят плодовете на дърветата по-горчиви, преди да ги унищожат напълно, е засечена за първи път в САЩ.

Портокаловите гори в Бразилия са засегнати от по-високите от обичайното температури и по-оскъдните дъждове, казва Андрес Падила, анализатор в Rabobank. Под една трета от фермите са напоявани и дори те "са затруднени“, допълва той.

Rabobank счита, че близо 40% от портокаловите гори в основния производствен регион в югоизточната част на страната са заразени с позеленяване на цитрусите.

Единственият начин за лекуване на заболяването е изкореняване на дървото, което фермерите не обичат да правят, тъй като все още има портокали.

Четете повече по темата в investor.bg

Снимка: pixabay

fallback
Още от Свят
fallback