Украйна спасява енергетиката си благодарение на соларните панели

Ситуацията вече е критична в пиковите часов

29.05.2024 | 12:33 Редактор: Тодор Петров
Украйна спасява енергетиката си благодарение на соларните панели

Сега украинската икономика разчита основно на ядрените реактори, на които обаче предстои планираният годишен ремонт и презареждане със свежо ядрено гориво. Традиционно това се извършва през лятото, когато потреблението е по-ниско.

Ситуацията вече е критична в пиковите часове - Украйна разчиташе на въглищните блокове като маневрените мощности за покриване на пиковото потребление. Основната част от тях са унищожени и това налага изцяло нов подход при архитектурата и управлението на енергетиката на страната. Затварянето на въглищните централи носи и още един социален проблем, свързан с поминъка на миньорите. В момента складовете с въглища в страната са пълни, тъй като няма къде да бъдат изгаряни. 

Руските атаки са унищожили енергийни мощности с капацитет 8 гигавата, съобщава украинската държавна енергийна компания "Укренерго". Най-тежък удар понесоха термичните централи - почти всички са повредени или напълно разрушени. 

Изненадваща подкрепа оказват соларните панели и всъщност благодарение на тях има часове, когато Украйна се справя сама с осигуряването на необходимата електроенергия, става ясно от данните на "Укренерго".

С удължаването на деня слънчевата енергия става достатъчна, за да покрие сутрешния пик на потреблението, но след като слънцето залезе, електроенергията не достига за покриване на пика (около 21-22 часа). Тепърва предстоят и летните жеги, при което потреблението от климатиците ще се увеличи, а самите панели ще станат по-малко ефективни. 

Четете повече по темата в investor.bg

Снимка: БГНЕС