fallback

Украинският военен министър: Русия готви 300 000 бойци за откриване на нов фронт

Целта им е да започнат да използват цялата си жива сила, каза Рустем Умеров

28.05.2024 | 20:27 Автор: Вяра Димова

Около половин милион войници в Украйна и близо до нейните граници държи Русия и възнамерява да разположи още 200-300 000, заяви министърът на отбраната на страната Рустем Умеров в интервю за "Ройтерс".

Според него руските въоръжени сили сега прехвърлят повече жива сила и техника на фронта. Твърди се, че Киев е успял да стабилизира новия фронт в североизточния Харковски регион, където руската армия започна офанзива този месец, но Москва се готви за нещо ново. Министърът заяви, че Руската федерация има около 500 000 военнослужещи в Украйна и близо до нейните граници и се готви да добави още 200-300 хиляди.

"Целта им е да отворят нов фронт на север, за да започнат да използват цялата си жива сила, огнева мощ срещу нас. Ние се съпротивляваме, но имаме нужда от повече оръжия, имаме нужда от повече огнева мощ, имаме нужда от ракети с голям обсег", подчерта той.

Умеров се оплака, че според него само половината от доставките, обещани от партньорите, са пристигнали навреме: "Времето е от съществено значение и за да отблъснем атаките, имаме нужда доставките да пристигнат навреме".

Основната военна цел на украинските въоръжени сили през следващите месеци, както заяви Умеров, ще бъде поддържането на отбранителните линии и потискането на руснаците, като същевременно увеличава военния потенциал на Украйна във въздуха, морето и на сушата, предаде "Фокус".

Снимка: БГНЕС

fallback
Още от Свят
fallback