fallback

Средно 33 000 жители бягат от Рафах всяка минута

Бомбардировките в южната част на Газа продължават

28.05.2024 | 19:00 Автор: Беатрис Младжова

Нов пик на напрежението в Близкия изток в днешния ден. Военната операция на Израел в Рафах продължава с пълна сила.

Бомбардировките в южната част на Газа продължават, въпреки острите международни реакции срещу израелския ракетен удар срещу палатковия лагер, при който загинаха десетки цивилни. Израелският премиер Бенямин Нетаняху определи убийството им като трагична грешка.

"В Рафах вече евакуирахме около 1 млн. цивилни жители и въпреки големите усилия да не пострадат, се случи нещо за съжаление трагично грешно. Разследваме инцидента. За нас всеки ранен цивилен е трагедия, за "Хамас" това е стратегия", заяви премиерът на Израел Бенямин Нетаняху.

Близо един един милион жители са напуснали южния град Рафах през последните 3 седмици. И въпреки хуманитарната катастрофа в Газа израелската военна операция не спира. След ракетния удар в неделя при който загинаха 45 души, се съобщава и за други повече от 20 жертви на израелски удари в Рафах. 

Събитията от последните часове провокираха съветът за сигурност на ООН да свика извънредно заседание в деня, в който Испания, Ирландия и Норвегия се присъединиха към повече от 140 от 193-те държави членки на световната организация в признаването на палестинска държава.

Действията на Испания, Норвегия и Ирландия обаче провокираха дипломатическо напрежение с Израел. Тел Авив отзова посланиците си в трите държави за спешни консултации.

Вижте повече в репортажа.

Снимка: БГНЕС

fallback
Още от Свят
fallback