Запрянов в Брюксел: Трябва да увеличим производството на боеприпаси в Европа

Военният министър участва в заседание на Съвет "Външни работи" на ЕС

28.05.2024 | 18:19 Редактор: Вяра Димова
Запрянов в Брюксел: Трябва да увеличим производството на боеприпаси в Европа

Министърът на отбраната Атанас Запрянов заяви на заседанието на  Съвета "Външни работи / Отбрана" на ЕС, че "България остава ангажирана към общите усилия на ЕС и потвърждава силната си подкрепа за Украйна".

Съветът, който се проведе в Брюксел, премина в две сесии посветени на подкрепата на ЕС за Украйна и на отбранителната готовност на Съюза.

Запрянов подкрепи продължаващата военна подкрепа на ЕС за Украйна. Той информира участниците в заседанието за предоставената от страната ни помощ и увери, че тя ще продължи и в бъдеще. Министърът на отбраната подчерта ролята на Фонда за подпомагане на Украйна за продължаване на доставките в отговор на спешните украински потребности.

Той отбеляза и значението на дългосрочните ангажименти на ЕС към Украйна в областта на сигурността и отбраната, които ще допринесат за укрепването и устойчивостта на страната и в следвоенния период. В сесията участваха генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг и министърът на отбраната на Украйна Рустем Умеров.

"Необходимо е значително увеличаване на индустриалния производствен капацитет в Европа и попълване на запасите от оръжия и боеприпаси. Вярваме, че новата Европейска стратегия за отбранителна индустрия и свързаната с нея Програма ще допринесат за развитието на стратегическо сътрудничество в отбраната и за конкурентна и иновативна отбранителна индустрия", каза министър Запрянов.

Той се застъпи за балансиран и приобщаващ подход за индустриите на всички държави членки при изпълнение на Стратегията, с фокус на малките и средни предприятия. Министърът на отбраната отбеляза също значението на засиленото сътрудничеството с НАТО и с партньорските държави.

Какви са намеренията ви за 9 юни?

Ще си почивам.
74%
Заминавам на почивка.
14%
Ще празнувам личен повод.
12%
Общо 828 гласа

Снимка: Министерството на отбраната


2
1 rate up comment rate down comment 1
Дезинформацшя
преди 1 месец
Борел е заявил, че всяка държава " сама преценявала" дали да разреши да се нанасят удари по руска територия с нейно оръжие, т.е. отговорността не била на ЕС. На България, учудващо" са заповядали да реши, че е съгласна! Да не повярваш! Запрянов и Ефтимов първи вдигнали ръка за съгласие? ! Като минат изборите и започнат едни словоблудства за евроатлантически ценности и цивилизоционен избор, познайте кой първи ще " пожелае" да изпрати военнослужещи? Кой е най- наведен в НАТО и ЕС? Сигнализирай за неуместен коментар
1
1 rate up comment rate down comment 1
анонимен
преди 1 месец
Необходимо е спешно да се налее известно количество мозък на грохнали военолюбци и проскубани ястреби като Запрянов, които с лекота застрашават 6 млн. българи, за да се натегнат на началниците и не мислят, че такива като тях са легитимни цели на руските ракети. Глупостта наистина е безкрайна! Сигнализирай за неуместен коментар