Ужасът в Рафах: "Молехме се, всички деца пищяха, звукът беше ужасяващ"

Над половината загинали са жени, деца и възрастни хора

28.05.2024 | 14:43 Редактор: Толя Стоянова
Ужасът в Рафах:

Хора, които оцеляха след израелския удар по палатков лагер в неделя в Рафах, разказват, че тъкмо се приготвяли да си лягат, когато започнал обстрелът по квартал "Тал ал-Султан".

"Изричахме молитви, слагахме децата си по леглата. Нищо необичайно не се случваше. После чухме силен взрив и изведнъж всичко гореше", разказва пред Ройтерс Ум Мохамед ал-Атар, която е майка на няколко деца.

В този квартал хиляди палестинци намериха убежище, след като преди повече от две седмици Израел започна офанзива в източната част на Рафах.

45 цивилни загинаха при удара в неделя вечерта, който израелският премиер Бенямин Нетаняху нарече "трагична грешка", до която се стигнало въпреки всички усилия за опазване на цивилните в Газа. В израелския парламент коментарът му беше посрещнат с освирквания от опозицията. Израелската армия е започнала разследване на обстоятелствата, довела до удара срещу палатковия лагер.

В парламента той заяви, че от това ще бъдат извлечени поуки. В същото време обаче, според неговата канцелария, той е казал, че няма да отстъпят или да се предат, няма да прекрати войната, преди да постигнат всичките си цели. Тази сутрин в Израел се проведе и протестно автошествие с искане за оставката на правителството на Нетаняху.

"Всички деца пищяха, звукът беше ужасяващ", разказва Ум Мохамед ал-Атар.

Над половината загинали са жени, деца и възрастни хора, съобщават от Министерството на здравеопазването в Газа, което е под контрол на "Хамас".

Нападението на Израел предизвика гневни и възмутени реакции от международната общност. По случая се провежда и заседание на Съвета за сигурност на ООН. До него се стигна след като в неделя Израел прехвана осем ракети, изстреляни от района на Рафах, предаде DW.

Израелски представители са съобщили на правителството на САЩ, че според тях резервоар за гориво, намиращ се на 100 метра от палатковия лагер, може да се е запалил от шрапнел след въздушния удар, информира ABC News. Това е довело до запалването на палатка, което от своя страна е причинило опустошителния пожар в лагера. САЩ обаче не разполагат с ясна информация.

Снимка: БГНЕС