fallback

Зеленски: Ако Байдън не дойде на Срещата на върха, ще е като аплодиране на Путин

Президентът на САЩ все още не е потвърдил дали ще присъства на конференцията

28.05.2024 | 14:10 Автор: Толя Стоянова

Според президента на Украйна Володимир Зеленски отсъствието на американския президент Джо Байдън от Срещата на върха за мир в Украйна би било равносилно на аплодисменти за руския лидер Владимир Путин. Зеленски също така призова за максимално участие в срещата на върха, предаде АФП.

Байдън все още не е потвърдил дали ще присъства на конференцията, която ще се проведе в средата на юни.

"Ако той не присъства, това ще бъде точно както аплодиране на Путин. Вярвам, че Срещата на върха за мир се нуждае от президента Байдън, а другите лидери, които разглеждат отговора на САЩ, също се нуждаят от него", добави той.

Зеленски заяви, че на Срещата на върха ще присъстват десетки световни лидери.

"Ако искате мир, ще бъдете там и ще говорите, дори и да не сте съгласни с нещо. А ако искате война, ще отидете при мафията, която Русия иска да организира", добави той, като каза, че страните, които ще пропуснат срещата, са "доволни от войната".

Зеленски изключи участието на Москва и обвини Путин, че се опитва да провали Срещата на върха.

"Путин много се страхува от Срещата на върха за мир. Той се опитваше да я осуети и продължава да го прави", посочи украинският президент.

Според него Кремъл прави всичко за по-нататъшното разширяване на войната, предаде БГНЕС. През последните седмици Русия постигна успехи в Източна Украйна, като започна нова сухопътна офанзива в североизточната част на страната. Срещата на върха ще се проведе почти 28 месеца след инвазията на Москва. 

Снимка: БГНЕС

fallback
Още от Свят
fallback