Заради другите войни забравиха за страданията на милиони сирийци

Те разчитат само на хуманитарните помощи

28.05.2024 | 09:42 Редактор: Тодор Петров
Заради другите войни забравиха за страданията на милиони сирийци

Над 15 милиона души в Сирия разчитат само на хуманитарните помощи. Тази година обаче е било осигурено финансиране само за 6% от плана за помощи на ООН за Сирия. Заради други войни - като тези в Газа, в Украйна и в Судан - страданието на хората в Сирия отстъпва на заден план.

Бедността на вътрешните бежанци в Сирия е огромна, се казва в репортаж германската обществена телевизия АРД. Над 13 години след началото на гражданската война много хора в Сирия все още нямат никаква перспектива.

След гражданската война Сирия е разпокъсана: северозападната ѝ част е в ръцете на ислямистките бунтовници, северната е под контрола на кюрдите и донякъде - на Турция. "Ислямска държава" пък още е активна в източната част на страната. САЩ са разположили войски на североизток, а останалата част на страната се управлява от диктатора Башар Асад с помощта на неговите съюзници Русия и Иран, както и от ливанската "Хизбула". На този фон в Сирия по никакъв начин не може да става дума за сигурност, посочва АРД.

Заради войната към 14 милиона е трябвало да напуснат домовете си и да бягат, а това е повече от половината на сирийското население. Ужасяващото земетресение в Турция и в Сирия миналата година също засегна в най-голяма степен именно тези и така бедни хора в Северозападна Сирия, пише DW.

Хората в Сирия биха искали и сами да си помогнат, но са много далеч от икономическата независимост. Сега от ООН се надяват да съберат 4 милиарда долара на конференцията на донорите в Брюксел. За да не се окажат сирийците напълно изоставени.

Снимка: БГНЕС
 


1
0 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 2 месеца
Вие, медиите ги зобравихте. Нали там агресорът е САЩ? Няма как да помните, нали?Не е демократично и политкоректно. Сигнализирай за неуместен коментар