Фон дер Лайен: Всеки, който говори и действа като Путин, не иска мир

Тя спомена за неотдавнашното премахване на граничната маркировка на границата с Естония

27.05.2024 | 21:43 Редактор: Искра Ангелова
Фон дер Лайен: Всеки, който говори и действа като Путин, не иска мир

Европейците трябва да се подготвят за евентуална война и да инвестират в отбрана. Това каза председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен. По думите ѝ укрепването на отбранителните способности може да подобри и икономиката на ЕС.

"Всеки, който говори и действа като Путин, не иска мир, а възнамерява да продължи", допълни тя пред германската радиостанция Deutschlandfunk, цитирана от агенция РБК-Украйна.

Фон дер Лайен, която преди това оглавяваше Министерството на отбраната на Германия, подчерта важността на последователната подкрепа за Украйна и същевременно укрепване на собствената є отбранителна способност. "Ако искаме да поддържаме мира на нашия континент, тогава трябва да инвестираме в отбраната", изтъква тя.

В същото време ръководителят на Европейската комисия, която възнамерява да се кандидатира за втори мандат като кандидат на Европейската народна партия (ЕНП), говори и за "хибридните атаки" на Русия. Тя спомена за неотдавнашното премахване на граничната маркировка на границата с Естония, използването на мигрантите като инструмент за конфронтация с ЕС, както и опитите за разделяне на европейците чрез социалните мрежи.

В интервюто Фон дер Лайен допусна сътрудничество с десните партии в Европейския парламент, но само ако те са "проевропейски настроени". Според нея това означава да подкрепят върховенството на закона и въоръжаването на Украйна. "Критерият за мен е депутатите да са за Европа, за Украйна, т. е. против Русия", посочва Фон дер Лайен, цитирана от "Труд".

Снимка: БГНЕС


2
2 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 1 месец
Руска "дезинформация, пропаганда и хибридна война"?! А? Сигнализирай за неуместен коментар
1
2 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 1 месец
Кой те пита, нагло ********? Взимай си чеиза и отивай на фронта! Сложи си няколко ваксини за кураж! Сигнализирай за неуместен коментар