fallback

Нетаняху: Направихме трагична грешка при израелския удар в Рафах

"Израел разследва смъртните случаи сред цивилното население", обяви премиерът

27.05.2024 | 20:52 Автор: Вяра Димова

Нови критики пред Израел за ударите в град Рафах в южната част на Ивицата Газа, при които според местни здравни служители са загинали най-малко 45 палестинци, включително разселени хора от други части на анклава, живеещи в палатки, които са били обхванати от пожар, предаде "Асошиейтед прес".

Израелският премиер Бенямин Нетаняху заяви, че е станала "трагична грешка", както и че Израел води разследване.

Тел Авив се сблъска с нарастваща международна критика заради войната, която води срещу "Хамас", като дори някои от най-близките му съюзници, особено САЩ, изразиха възмущение от смъртните случаи сред цивилното население. Израел настоява, че се придържа към международното право, въпреки че е изправен пред най-висшите световни съдилища, един от които миналата седмица поиска от него да спре офанзивата в Рафах.

Израел съобщи, че разследва смъртните случаи сред цивилното население, след като нанесе удар по обект на "Хамас" и уби двама високопоставени бойци. Снощното нападение, което се оказа едно от най-смъртоносните във войната, допринесе за това общият брой на загиналите палестинци във войната да надхвърли 36 000 души по данни на Министерството на здравеопазването на Газа, което не прави разлика между бойци и невоенни лица, отбеляза "Асошиейтед прес".

В реч пред израелския парламент Нетаняху каза, че "въпреки максималните ни усилия да не пострада невинно цивилно население, снощи стана трагична грешка. Ние разследваме инцидента и ще получим заключение, защото това е нашата политика".

Здравното министерство в Газа съобщи, че половината от загиналите при удара са жени, деца и възрастни хора, информира БТА.

Франция, която е близък европейски съюзник на Израел, заяви, че е "възмутена" от насилието.

Снимка: БГНЕС

fallback
Още от Свят
fallback