fallback

Украйна да използва западна техника срещу руска територия реши форумът на НАТО в София

Не е обсъждано изпращането на български военни в конфликта, заяви Димитър Главчев

27.05.2024 | 13:39 Автор: Елеонора Танева

На заседанието на Парламентарната Асамблея на НАТО в София беше приета декларация, с която да се позволи на Украйна да използва изпратената ѝ военна помощ за удари по военни цели на руска територия.

Служебният премиер Димитър Главчев заяви на съвместен брифинг с генералния секретар на НАТО, че никога не е обсъждан вариант за изпращане на български военни в Украйна.

"За мен това е типичен пример за хибридна атака и дезинформация. Никога не е обсъждана такава тема във формат НАТО, не е обсъждана и днес. Няма тема за изпращане на български войници в Украйна. Това е поредна дезинформация, която ми се налага да опровергая", категоричен беше Главчев. 

Столтенберг от своя страна заяви, че помощта за Украйна не може да има алтернатива. 

"Мирът не може да се приеме за даденост, необходимо е да се увеличи производството на военни съоръжения, да засилим ролята на НАТО в областта на сигурността не само по отношение на Украйна", допълни Столтенберг. 

Генералният секретар на НАТО подкрепя искането на Украйна да използва предоставеното ѝ въоръжение и срещу руска територия.

"Има посочени условия от някои страни, които са дали военна техника. Украйна дали ще си съобрази с тези ограничения или не, е нейно решение. Украйна има право на отбрана и самозащита спрямо международното право. Поразвяването на военни цели извън територията на Украйна е също легитимна част от самозащитата. Те трябва да си решат. Руските сили са на руска територия и нападения се извършват от руска територия", каза Столтенберг. 

По думите му много рестрикции могат да нарушат способността на украинците да се защитят. 

"НАТО не търси конфликт с Русия, подкрепата за Украйна не означава, че НАТО е част от конфликта", категоричен беше още генералният секретар на НАТО.

fallback
Още от Свят
fallback