Френската полицията обяви имена на заподозрени за кървавата атака срещу Charlie Hebdo

Двама братя с френско гражданство малко над 30-годишна възраст са стреляли по журналистите

08.01.2015 | 08:41 Редактор: Мариета Иванова
Френската полицията обяви имена на заподозрени за кървавата атака срещу Charlie Hebdo
Френската полицията обяви имена на заподозрени за кървавата атака срещу Charlie Hebdo

Френската полицията обяви имената на двама братя, заподозрени за убийствата на 12 журналисти в редакцията на френското сатирично издание  Charlie Hebdo, съобщават световните агенции.  

Представителите на реда разпространиха снимки на двама братя Саид Куаши и Шериф Куаши -на 34 и 32 години, родени в Париж и от алжирски произход.

Един от заподозрените е бил идентифициран по личната му карта, забравена в използваната за бягство и изоставена впоследствие кола.

Полицията е издала заповед за задържането им. Властите са отправили призив за съдействие от очевидци, посочвайки че двамата братя са „въоръжени и опасни“, съобщава BBC.

Associated press припомня, че Шериф Куаши е бил осъден през 2008 г. за тероризъм, по обвинения, че е изпращал бойци в Ирак. Тогава той получил присъда от 18 месеца затвор, отбелязва БТА.

Други седем души, свързани двамата основни заподозрени, са задържани в градовете Реймс и Шарлевил-Мезие, както и в областта на Париж, съобщава BBC, позовавайки се на информация на полицията.

Най-младият от тримата заподозрени - 18-годишният Хамид Мурад, се e предал на полицията, съобщава AFP, позовавайки се на различни източници.

Има предположения, че той се е предал, тъй като има алиби, съобщават френски медии, цитирани от руската информационна агенция ТАСС.

Президентът Франсоа Оланд, дошъл на мястото на най-кървавия атентат във Франция в последните 50 години, нарече нападението "изключително варварски акт", отбелязва AP.

Франция повиши равнището на терористична заплаха до максимална степен и разположи над 800 допълнителни войници да охраняват офисите на медии, религиозни обекти, транспорта и други уязвими места.

Представители на тежковъоръжените полицейски специални части са били изпратени в  град Реймс да търсят заподозрените.

В Елисейския дворец днес е свикано извънредно съвещание на президента Оланд с ръководителите на ключовите силови ведомства.

Във Франция е обявен тридневен траур, допълва ТАСС.

„В 12,00 ч. (11,00 по Гринуич) ще има минута на мълчание във всички обществени учреждения и аз призовавам цялото население да се присъедини. Знамената ще бъдат спуснати наполовина в течение на три дни”, заяви Оланд.