Лагард: По-ниски лихвени проценти през юни, инфлацията е под контрол

"Бързото ускорение на ръста на потребителските цени до голяма степен ограничено", отчете гуверньорът на ЕЦБ

22.05.2024 | 09:28 Редактор: Вяра Димова
Лагард: По-ниски лихвени проценти през юни, инфлацията е под контрол

Вероятно е да има намаление на лихвените проценти през следващия месец, тъй като бързото ускорение на ръста на потребителските цени вече е до голяма степен ограничено. Това заяви гуверньорът на Европейската централна банка (ЕЦБ) Кристин Лагард.

"Ако данните, които получаваме, подсилят нивото на увереност, което имаме - че ще постигнем 2% инфлация в средносрочен план, което е нашата цел, нашата мисия, наш дълг - тогава има голяма вероятност за действия на 6 юни", каза тя пред ирландския телевизионен канал "RTE One" в интервю, цитирано от Bloomberg.

"Убедена съм, че инфлацията е под контрол. Прогнозата, която имаме за следващата година и годината след това, наистина се доближава много, много до целта, ако не е и върху целта. Убедена съм, че сме преминали към фаза на контрол", уточни тя.

Лихвата върху депозитите, която е на рекордно високо ниво от 4% от миналата есен насам, се очаква да бъде намалена с четвърт пункт, като инвеститорите очакват още един ход с такъв размер през септември и финално намаление за годината през декември. Досега членовете на Управителния съвет на ЕЦБ отказваха да се ангажират с определен лихвен курс – мнение, споделено от Лагард в интервю за "RTE One".

Четете повече в investor.bg.

Снимка: БГНЕС