Бунтовници посрещнаха Макрон с подпалени училища и автомобили в Нова Каледония

При сблъсъците загинаха шестима души, а стотици бяха ранени

22.05.2024 | 09:21 Редактор: Толя Стоянова
Бунтовници посрещнаха Макрон с подпалени училища и автомобили в Нова Каледония

Подпалени училища и стотици автомобили в Нова Каледония - така бунтовници посрещнаха президента на Франция Еманюел Макрон, който предприе изненадващо посещение, целящо да сложи край на деветдневните смъртоносни бунтове на френския тихоокеански архипелаг, съобщи Франс 24.

Макрон напусна Париж и се отправи до размирната територия на 21 май. В популярната туристическа дестинация пътищата са осеяни с овъглени автомобили, а десетки магазини, училища и други сгради са в пепел. При сблъсъците загинаха шестима души, а стотици бяха ранени, откакто на 13 май избухнаха размирици на тихоокеанските острови, където живеят 270 000 души, предаде БГНЕС.

Френските власти заявиха, че насилието е намаляло, след като от Париж бяха изпратени 1050 военнослужещи, тактическа полиция и подкрепления за националната сигурност, включително в "силно чувствителни" райони.

Най-смъртоносните размирици от четири десетилетия насам се дължат на плановете на Франция да даде право на глас на хиляди жители, които не са от коренното население, което според местните канаки ще обезсили техните гласове. Полицията е арестувала повече от 280 бунтовници от началото на безредиците, съобщиха френските власти.

Снимка: БГНЕС